13-05-2020
Corona update

12-03-2020
Corona virus

05-09-2019
DES and Friends

19-04-2018
Rabo Clubkascampagne

Nieuwsarchief

DES Sponsoren
John de Vaan
 

Vereniging - Instrumenten


Jachthoorn
De jachthoorn is een natuurhoorn, die qua uiterlijk lijkt op de reguliere hoorn. Hij heeft echter geen ventielen, waardoor alleen een natuurtonenreeks ten gehore kan worden gebracht. De totale lengte van de buis is ongeveer vier meter. Het instrument heeft een zeer warme aangename klank.
 
Es-Cornet
De cornet is een aan de bugel verwant koperen blaasinstrument. De toon van de es-cornet ligt hoger dan die van een "normale" cornet. Hierdoor produceert hij een scheller geluid dat uitermate geschikt is voor signalen en marsmuziek. De cornet lijkt veel op de trompet maar tussen het mondstuk en de beker wordt de diameter van de buis van de cornet na een recht deel steeds wijder. Ook is de cornet compacter gebouwd, met wijdere bochten dan de trompet.
 
 
Marching Bariton
De tenorsaxhoorn of gewoonlijk bariton genoemd is een saxhoorn. Hij staat gestemd in bes en heeft een iets scherpere en hogere klank dan het eufonium, die toch nog zacht is. Meestal heeft een bariton drie ventielen, hoewel er exemplaren zijn waar een vierde ventiel is bijgezet. De bariton en het eufonium lijken sterk op elkaar, maar zijn toch verschillend qua klank en functies. De bariton behoort tot de saxhoorns, terwijl het eufonium een tuba is. De marching bariton is een speciaal ontwikkelde bariton voor het gebruik in shows doordat het instrument recht vooruit bespeeld kan worden en niet op zijn kant wordt gedragen.
  Sousafoon
De sousafoon, ook wel ringbas genoemd, is een tuba speciaal ontworpen om bespeeld te worden tijdens het lopen of marcheren. Het is een van de grootste en zwaarste koperen blaasinstrumenten. De sousafoon is een verdere ontwikkeling van de oudere en kleinere bombardon, en behoort tot het zogenaamde zachte koper. Door de cilindrische bouw heeft de sousafoon de meest compacte klank van alle tuba's, die voor de rest allemaal conisch zijn.
 
  Snare Drum
Een snare drum is een muziekinstrument dat bestaat uit een ketel klankkast, een slagvel (bovenvel) en een resonantievel (ondervel). Door via een snaarmechaniek de snaarmat wel of niet op het ondervel te zetten kan een scherp of dof geluid geproduceerd worden. De trom wordt doorgaans bespeeld met trommelstokken. De snare drums die D.E.S. gebruikt zijn eigenlijk een variant op de originele snare drum die een stuk lager zijn. Een hogere variant maakt het instrument meer geschikt voor de buitenlucht omdat daardoor meer volume wordt gecrëeerd.
 
Multi-tom
De tom is een cilindrische trommel zonder snaar. Toms bestaan doorgaans uit een ketel met een boven- en ondervel (membraan). Deze vellen zitten aan de ketel bevestigd door middel van een spanrand en stemschroeven, die in een soort moeren aan de zijkant worden gedraaid. Door middel van het al dan niet strak spannen van de vellen, kan de tom hoger en lager klinken. De marching toms die D.E.S. gebruikt zijn hebben drie toonhoogtes welke hoog, midden en laag worden genoemd.
 
  Marching Bell
Een Marching Bell, ook wel Lyra genoemd is een variant van het glockenspiel. De Marching Bell bestaat uit twee rijen metalen staven (toetsen). Het instrument wordt bespeeld met stokken (ook wel mallets genoemd). De afmetingen van de toets (lengte en dikte) bepalen de hoogte van de voortgebrachte toon, waardoor de toetsen voor lage tonen veel groter zijn dan toetsen voor hoge tonen.


 
  Overslag
Een grote trom of Turkse trom bestaat uit een holle cilinder van ca. 70 tot 100 centimeter doorsnede en in de regel zo'n 40 tot 50 centimeter diepte dat aan één of beide zijden is bespannen met slagvellen. Vaak wordt het instrument verticaal opgehangen of in een statief gemonteerd. Bij D.E.S. wordt de grote trom niet in een statief gemonteerd maar met een harnas voor de buik gedragen. Onze trom is dan ook typisch kleiner uitgevoerd dan de symfonische varianten. De grote trom wordt altijd aan twee zijden bespeeld.


 
  Bekkens
Een bekken is een slagwerkinstrument zoals dat bijvoorbeeld door D.E.S. wordt gebruikt. De bekken bestaat uit een ronde, iets gekromde metalen schijf die in het midden met een riem wordt vastgehouden. Handbekkens worden met de holle zijde tegen elkaar geslagen, rand tegen rand, en doorgaans in een verticale schuifbeweging daar de luchtweerstand horizontaal tegen elkaar slaan verhindert. 
 
  Claves
Claves is een muziekinstrument, bestaande uit twee massieve hardhouten stokjes die tegen elkaar worden geslagen. Het instrument produceert een korte droge tik met een duidelijke toonhoogte. De toonhoogte is afhankelijk van de grootte van de stokjes.
Het slaginstrument, is waarschijnlijk afkomstig uit Latijns-Amerika. Bij het bespelen hou je het stokje waarop je slaat in de vuist, zodat tussen het stokje en de handpalm zoveel ruimte is dat de klank optimaal kan klinken.